Tässäpä erikoinen, kaksiosainen juoma halloweenbileisiin tai muihin noitajuhliin. Taikatempustakin tämä käy: kun kaksi eriväristä nestettä yhdistetään, tuloksena on kolmas, aivan uudenvärinen juoma. Arkipäivän kemialla saa aikaan jänniä juttuja.
Juoma näyttää keinotekoisesti värjätyltä, mutta todellisuudessa sisältää vain luonnollistakin luonnollisempia ainesosia. Happojen ja emästen leikillä saadaan aikaan villejä väriyhdistelmiä.
|
Vinkkejä juoman tekoon
Juoman teossa hyödynnetään punakaalin ominaisuutta muuttaa väriään sen mukaan, onko punakaali happamassa vai emäksisessä ympäristössä. Punakaalista uutettu neste yhdistetään ensin emäksiseen ruokasoodaan, jolloin liuos muuttuu siniseksi. Minusta väri näyttää todella keinotekoiselta, vaikka luonnollisempia ainesosia saa hakea. Seuraavaksi sininen emässeos kaadetaan kellertävään — happamaan — sitruunaiseen nesteeseen, jolloin punakaali muuttuu happojen johdosta pinkin punaiseksi.
Katsotaanpa lähemmin juoman valmistusta:
Kiehuva vesi kaadetaan kattilassa olevan punakaalin päälle. Kansi suljetaan ja uutoksen annetaan tekeytyä 15 minuuttia.
Punakaaliuutos siivilöidään toiseen kattilaan. Siivilään jäänyt punakaali kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.
Lämpimän punakaaliuutoksen joukkoon lisätään 1 tl ruokasoodaa. Seos sekoitetaan tasaiseksi.
Nyt emäksinen seos on muuttunut siniseksi. Liuos kannattaa laittaa jääkaappiin jäähtymään.
Yhteen valmiiseen juoma-annokseen tarvitaan 2 rkl sinistä, emäksistä liuosta ja hapan liuos. Hapan liuos syntyy näin: Juomalasiin laitetaan 1 rkl sitruuna- tai limettimehua. Mehun joukkoon lisätään 1 tl limetti- tai appelsiinisteviajuomajauhetta ja sekoitetaan, kunnes jauhe on liuennut.
Päälle kaadetaan kupliva vesi.
Valmiin juoman voi tehdä vieraiden hämmästyneiden silmien edessä. Sininen liuos yhdistetetään melkein värittömään happamaan liuokseen. Juoman väri muuttuu punaiseksi.
Reseptin kehittelystä
Halloween lähestyy ja aion pitää syntymäpäivieni kunniaksi pienet bileet ystävilleni teeman mukaisesti. Pääkoppa on syyhynnyt mitä villeimpiä ideoita. Sininen tai violetti noitajuoma oli niistä yksi.
Minulla on joskus lapsuudessa saatu kirja nimeltään Keksijän käsikirja, jossa on kaikenlaisia hauskoja ja opettavaisia kemian, fysiikan ja elektroniikan kokeita ja tehtäviä. Kirjasta olin oppinut, että punakaali, mustikka ja punaisen ruusun terälehdet vaihtavat väriä sen mukaan, lisätäänkö niistä uutettua nestettä emäkseen vai happoon. Testailinkin lapsena kovasti kodin emäksiä ja happoja varsinkin punakaalista tekemälläni indikaattorilla. Emäksisissä liuoksissa siitä tuli sininen ja happamissa punainen.
Muistin, että ruokasooda on emäs. Muita kunnolla emäksisiä ruokakaapin aineksia en oikein sitten muistanutkaan. Punakaalilla tai mustikallahan noita olisi voinut testata, mutta päätin kuitenkin käyttää tuttua ruokasoodaa sinistä väriä antamassa.
Alun perin ajattelin käyttää halloweenjuomani pohjana mustikkamehua ja lisätä siihen jotain emästä — toisin sanoen ruokasoodaa — sinistä väriä korostamaan. Mustikkamehulla en saanut tarpeeksi tyydyttäviä tuloksia aikaan, joten päätin kokeilla punakaalia.
Keitin punakaalista ja vedestä liemen. Kiehutin silputtua punakaalia aika kauan vedessä, annoin seoksen jäähtyä ja siivilöin. Neste oli nätin violettia.
Yhtäkkiä mieleeni juolahti, että väriä vaihtava juoma voisi olla aika villi. Jos kahta eriväristä juomaa yhdistetään, syntyisi kolmas, täysin edellisistä poikkeava juoma. Punakaalinesteen ja ruokasoodan yhdistelmästä tulisi emäksinen ja väriltään sininen, ja happamaksi seokseksi sopisi jokin kohtalaisen väritön. Kun emäksinen seos kaadetaan happamaan, voisi syntyä punainen lopputulos.
Täytyi ehdottomasti kokeilla, toimiko idea käytännössä. Laitoin yskänlääkemittaan punakaalinestettä, vettä ja maustemitallisen ruokasoodaa. Nesteestä tuli silmänräpäyksessä täysin luonnottoman väristä! Se oli sinistä, ehkä hieman vihertävää. Toisin sanoen, aivan loistavaa noitajuomaa. Myrkynmerkki vain kylkeen, ja halloweentunnelma olisi valmis.
Mutta se hapan osa juomasta sitten. Sinisen punakaaliliuoksen ja ruokasoodan seos tuskin maistui paljon miltään, tai ei ainakaan kovin hyvältä. Hapan antaisi makua ja lisäksi tarvittiin vielä makeutetta.
Päätin käyttää happamaan osaan sitruunamehua, maustamatonta nestemäistä steviaa ja kuplavettä. Maku oli sellaisenaan ihan mainio, perushyvä. Seuraavaksi aioin kaataa emässeoksen joukkoon ja katsoa mitä tapahtuu.
Väristä tuli kuin tulikin pinkin punertava. Se olisi minusta saanut olla punaisempikin. Ruokasooda maistui aivan aavistuksen verran juoman läpi. Lisäkehittelyn paikka siis.
Kokeilin lisätä hitusen askorbiinihappoa eli C-vitamiinia, jos se olisi happamana aineksena tehnyt väriä enemmän punaiseksi. Ei tehnyt. Lukuisten kokeilujen jälkeen huomasin, että punakaalinesteen määrää lisäämällä lopullisesta juomasta tulisi punaisempi. Vaikka punakaalineste olisi kuinka sinistä, se antoi silti punaisen värin kun sitä sekoitti happamaan osaan.
Onneksi Keksijän käsikirja oli vielä tallessa kaapissa. Siitä katsoin punakaali-indikaattorin keitto-ohjeen. Ohjeessa luki, että punakaalipalasten päälle tulisi kaataa kiehuvaa vettä niin että palaset peittyvät. Nestettä tulisi seisottaa 15 minuuttia, jonka jälkeen neste tuli siivilöidä talteen.
En siis enää aikonut keittää punakaalia, vaan vain kaataa kiehuvan veden päälle. Laitoin kattilaan 450 g punakaalia ja kaadoin lähes litran kiehuvaa vettä päälle. Annoin seoksen seisoa kannen alla 15 minuuttia ja siivilöin nesteen talteen.
Kaadoin nestettä yskänlääkemittaan. Väri oli jotenkin liian tummaa. Litku oli kyllä sinistä, vaikkei sitä heti huomannutkaan. Halusin nesteen olevan läpinäkyvämpää ja vaaleampaa, jotta se näyttää hyvältä yskänlääkemitassa tai snapsilasissa. Liian tummasta nesteestä ei yksinkertaisesti saa selvää, minkä väristä se on.
Halusin kokeilla, josko punakaalin määrää vähentämällä liuoksesta tulee vaaleamman väristä. Laitoin kattilan hieman yli 200 g punakaalia ja jälleen litran vettä. Tuloksena oli paremman värinen, hieman vaaleamman sininen neste. Kokeilin vielä vähän yli 100 g:lla kaalia ja litralla vettä. Kun kaadoin ruokasoodalla ryyditetyn punakaaliveden happamaan nesteeseen, punaisesta väristä ei tullut kovinkaan vahva. 250 g punakaalia litrassa vettä toi parhaimman tuloksen.
Seuraavaksi kokeilin makeutteena muutakin kuin maustamatonta steviaa. Nestemäinen vaniljastevia oli ihan hyvä, mutta sen makeus ei yksin riittänyt kompensoimaan sitruunan happoja. Kanelistevia antoi jännän maun, joka sopii hyvin, jos pitää kanelista. Vesimelonistevia oli kamalaa. En kyllä usko, että saisin sitä missään maistumaan hyvältä. Sen ominaismaku vain yksinkertaisesti on karmaiseva. Persikkasteviakaan ei miellyttänyt.
Minulla on myös erilaisia steviajuomajauheita. On mansikkaa, kirsikkaa, appelsiinia ja limettiä. Mietin, voisiko niitä käyttää juoman happamassa osassa sitruunamehun kanssa tai pelkästään. Juomajauheissakin on C-vitamiinia ja jotain muutakin happoa, joten ne voisivat myös auttaa punaisen värin muodostumisessa.
Tuumasta toimeen. Mansikan ja kirsikan päätin jättää kokeilematta, koska niissä on jo valmiiksi punainen väri. Halusin noitajuoman happamasta osasta väritöntä tai korkeintaan haalean kellertävää. Kokeilin siis appelsiini- ja limettisteviajuomajauheita, joista varsinkin limetti oli melko väritön.
Lopputulos oli hyvä, ellei loistava. Tosin pelkän juomajauheen happo ei riittänyt antamaan sinisen nesteen lisäyksen jälkeen kunnollista punaista väriä, vaan lisäksi tarvittiin sitruunamehua. Juomajauhe oli myös helppo liuottaa sitruunamehuun. Kuplaveteen se ei suostunut liukenemaan kovinkaan hyvin.
Jossain vaiheessa sain ajatuksen lisätä ruokasoodan suoraan keittämääni lämpimään punakaaliuutokseen enkä vasta yskänlääkemittaan. Mitassa sooda ei oikein liuennutkaan kylmään nesteeseen. Lämpimään, siivilöityyn punakaaliveteen se sen sijaan liukeni varsin hyvin, eikä soodaa edes tarvinnut lisätä paljoa. 1 tl ruokasoodaa lähes litraan punakaalista uutettua nestettä teki liemeen juuri sopivan sinisen värin.
Tein vielä muutamia kokeita, joissa muutin ainesten määriä, ennen kuin olin täysin tyytyväinen hullunkuriseen lopputulokseen.
Vinkkejä variointiin
Appelsiini- tai limettisteviajuomajauheen tilalla voi käyttää ihan tavallistakin steviaa tai tavallisen stevian ja vaniljastevian yhdistelmää. Kanelisteviakin antaa todella jännän mutta kivan maun, samoin kolastevia.
Jos ei makustevioita tai steviajuomajauheita halua alkaa hankkia ulkomailta, pelkkä sitruuna- tai limettimehu ja maustamaton nestemäinen tai jauhemainen hyvälaatuinen stevia tai muu makeute toimivat hyvin. Jos ei käytä steviajuomajauhetta vaan vain sitruuna- tai limettimehua ja maustamatinta steviaa, kannattaa käyttää 2 rkl sitruuna- tai limettimehua 1 rkl:n sijaan.
Aikuisten juoman voi terästää vaikka votkalla. Voisin kuvitella erimakuisten votkien sopivan hyvin.
Punakaalin palasista voi muuten tehdä helpon lisukkeen: paista palaset pekoninrasvassa tai oliiviöljyssä kypsiksi. Mausta suolalla, valkopippurilla, parilla tipalla steviaa ja pienellä tujauksella omenaviinietikkaa. Sipuli sopii myös hyvin.
Leave a Reply