Ilmava mansikkainen kuorrute

Postitettu 12/05/2013. Kategoria: Hyytelöt, kiisselit, mousset ja vanukkaat, Jälkiruoat, Kuorrutteet, levitteet ja fudget | Avainsanat: , , , |

PinterestPrintFriendlyStumbleUpon Jaa

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; äitienpäiväkakku | Alakarpisti.com

Tämä kuohkea kuorrute sopii kuorruttamaan vaikka äitienpäivän kakun tai kevään juhlien muffinit. Vaahtomaisen mansikkaunelman voi myös hyydyttää kepeän kesäiseksi jälkiruoaksi annoskupeissa.

Kuorrute on marjainen ja kevyen ilmava, mutta keveydestä huolimatta täyteläinen — kiitos luomukuohukerman. Mansikanmaku tulee pakastekuivatuista mansikoista. Näin intensiivisen aidon mansikan maku on taattu ilman että kuorrutteesta tulisi vetinen, niin kuin kävisi tuoreiden mansikoiden kanssa.

 

 

 

Ilmava mansikkainen kuorrute

0,5 dl Karppitomusokeria
1 tl liivatejauhetta
0,5 dl luomukuohukermaa
1,5 dl pakastekuivattuja luomumansikoita
4 valkuaista isoista luomumunista

 

 1. Laita kattilaan Karppitomu, liivate ja kerma ja laita sivuun siksi aikaa, kun teet muita valmisteluja.
 2. Murskaa mansikat hienoksi jauhoksi pieneen kuppiin.
 3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi syvässä ja korkeassa kulhossa. Jätä valkuaisvaahto odottamaan.
 4. Kuumenna kattilassa oleva seos koko ajan sekoittaen kunnes seos kiehuu ja liivate sekä makeute ovat liuenneet. Älä anna seoksen saada väriä äläkä anna sen palaa pohjaan.
 5. Kaada kiehuva seos niin hitaasti kuin mahdollista valkuaisvaahdon joukkoon ja vatkaa koko ajan sähkövatkaimella suurinta nopeutta käyttäen. Vaahdon tulisi pysyä kuohkeana.
 6. Lisää lopuksi joukkoon mansikkajauhelma ja vatkaa seos tasaiseksi.
 7. Käytä kuorrutteena tai laita annosmaljoissa jääkaappiin pariksi tunniksi hyytymään, jos haluat tarjota kuorrutteen jälkiruokahyytelönä. Kuorrutettujen leivonnaistenkin on hyvä hyytyä tunti tai pari jääkaapissa.

 

 

Ravintoarvot Proteiini Rasva Hiilihydraatit kcal
Yhteensä: 23.1 g 17.6 g 9.3 g 292 kcal
Per annos, jos yhteensä 6 annosta: 3.8 g 2.9 g 1.6 g 49 kcal
Per annos, jos yhteensä 8 annosta: 2.9 g 2.2 g 1.2 g 36 kcal
Per annos, jos yhteensä 12 annosta: 1.9 g 1.5 g 0.8 g 24 kcal
Per annos, jos yhteensä 16 annosta: 1.4 g 1.1 g 0.6 g 18 kcal
Per annos, jos yhteensä 20 annosta: 1.2 g 0.9 g 0.5 g 15 kcal
Per annos, jos yhteensä 24 annosta: 1.0 g 0.7 g 0.4 g 12 kcal

 

 

 

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; ainekset kasassa | Alakarpisti.com

 

 

Vinkkejä kuorrutteen tekoon

Ensimmäiseksi liivatteen annetaan liota kerman ja makeutteen kanssa kattilassa. Kuorrute ei ole äärettömän makeaa, joten makeutetta voi lisätä haluttaessa. Nestemäinen stevia tai vaniljastevia toimivat hyvin lisämakeuttajina.

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; liivate, makeute ja kerma kattilassa | Alakarpisti.com

 

Jos pakastekuivatut mansikat on säilytetty oikein — eli ilmatiivisti — ne ovat rapeita ja ne on helppo murentaa jauhomaiseksi sormin. Jos sormia ei halua liata, huhmare toimii aivan yhtä hyvin.

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; mansikan murskausta | Alakarpisti.com

 

Seuraavaksi vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Syvä ja kapea kulho toimii parhaiten, siinä valkuaisista tulee nopeasti kunnon vaahto.

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; valkuaiset vatkattu kovaksi vaahdoksi | Alakarpisti.com

 

Liivateseos kuumennetaan kiehuvaksi kattilassa. Tulikuuma seos kaadetaan todella ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla vimmatusti vatkaten.

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; kuuman liivateseoksen kaatamista valkuaisiin | Alakarpisti.com

 

Lopuksi sekoitetaan joukkoon mansikkajauhelma ja vatkataan kuorrute tasaiseksi.

Pakastekuivattua mansikkaa saa isoista ruokakaupoista. Makuero on huima verrattuna ei-luomuun, luomun hyväksi, tietenkin. Luomuna olen pakastekuivattua mansikkaa ostanut Tampereelta ja Kouvolasta Punnitse ja säästä -kaupoista. Tampereelta mansikka on valitettavasti ollut loppu jo muutaman viikon ajan. Harmillista.

Kuorrutteen voi käyttää vaikkapa kakkujen tai kuppikakkujen kuorruttamiseen. Sen voi myös hyydyttää mainioksi, keveäksi jälkiruoaksi.

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; äitienpäiväkakun kuorrutus | Alakarpisti.com

 

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; hyytelöt | Alakarpisti.com

 

 

Reseptin kehittelystä

Aivan alun perin tarkoitus oli luoda resepti marenkityyppiseen mansikkaiseen kuorrutteeseen. Koska sokerinen siirappi — olennainen osa perinteistä marenkikuorrutusta — ei tullut kyseeseen vähähiilihydraattisessa kuorrutteessa, täytyi keksiä jotain muuta.

Sokerinen siirappi tehdään yksinkertaisesti keittämällä sokeria ja vettä, ja aioin myös kokeilla veden ja makeutteen keittämistä. Koska vedestä ja makeutteesta oli turha toivoa mitään siirappista lopputulosta vaikka kuinka keittäisi, ajattelin lisätä liivatetta saostamaan rakennetta.

Ensimmäiseen kokeiluun laitoin 60 ml vettä, 60 ml Karppitomua ja 1 tl liivatejauhetta. Annoin seoksen seistä muutaman minuutin, jotta liivate pehmenisi. Sillä välin hienonsin mansikat yksi kerrallaan, jotta sain hienoa mansikkajauhoa. No, jäi sinne muutama isompikin murunen, mutta eipä se lopputuloksessa haitannut.

Alusta asti oli selvää, että käyttäisin pakastekuivattuja mansikoita. Ensinnäkin, niistä ei olisi vaarana tulla vetistä kuorrutetta — koska niissä ei ollut vettä. Toisekseen, olin jo pitkään etsinyt hyvää käyttötarkoitusta pakastekuivatuille marjoille leivonnassa tai muuten vain ruoanlaitossa.

Mansikoiden hienontamisen jälkeen vatkasin 2 valkuaista kovaksi vaahdoksi. Laiton valkuaisvaahdon odottelemaan, ja kuumensin kattilassa olevan liivateseoksen kiehuvaksi.

Jännityksestä jäykkänä ja kuumaa seosta varoen kaadoin kiehuvan liivateliemen valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vimmatusti vatkaten. En ollenkaan tiennyt, pitääkö vaahto kuosinsa vai lässähtääkö se tyystin.

Valkuaisvaahto piti hyvin pintansa ja säilyi todella kuohkeana. Lisäsin jauhetut mansikat ja sekoitin kuorrutteen tasaiseksi. Vaahto pysyi edelleen kuohkeana. Oikeastaan vaahto oli vähän liiankin ilmavaa. Vaahdon ilmakuplat olivat yksinkertaisesti vähän turhan isoja ja vaahto oli höttöistä. Ei siis mitenkään ihanteellista kuorrutteeksi. Tulisikohan vaahdosta hyvää vaahtokarkkia tai jälkkärihyytelöä, jos laittaisi jääkaappiin jähmettymään?

Kaadoin seoksen vanhaan jäätelörasiaan (todella vanhaan, meillä ei kaupan jäätelöä ole syöty aikoihin), suljin kannen ja laitoin rasian jääkaappiin. Tunnin päästä kurkkailin kannen alle. Seos oli kuin höttöistä vaahtokarkkia! Se oli täysin jähmettynyt ja sitä oli helppo leikata. Vaikka tuotos pysyi koossa ja oli ihan syötävääkin, en ollut tyytyväinen höttöisyyteen, vaan halusin kermaisempaa tavaraa.

 

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; ensimmäinen koe | Alakarpisti.com

 

Kermaisuutta miettien ajattelin korvata veden luonnollisesti luomukermalla. Vähän kyllä epäilytti lätistääkö rasvainen kerma valkuaisvaahdon. Rasvahan on valkuaisvaahdon lässäyttäjä numero yksi. Ei auttanut muuta kuin kokeilla.

Kuumensin kattilassa kerman, makeutteen ja liivatteen seoksen ja kaadoin sen hitaasti valkuaisvaahdon joukkoon. Kuten arvelin, kuohkea vaahto lässähti raskaahkoksi, tiiviiksi ja pienikuplaiseksi vaahdoksi. Ei nyt mikään täysi floppi kuitenkaan. Kaadoin taas seoksen muovirasiaan — tällä kertaa paljon pienempään, koska vaahtoa ei yksinkertaisesti ollut tiiviyden vuoksi paljoa.

Jälleen tunnin kuluttua kurkistin lopputulosta. Rakenne oli jämäkkä ja kiinteähkö. Vesiversioon nähden kermainen hyytelö maistui taivaalliselta. Perheeni ehti ahmaista hyytelön ennen kuin ehdin sanoa kissaakaan, joten valitettavasti en saanut tuotoksesta kuvaa.

Vaikka tiivis hyytelö olikin mainio, halusin silti jotain kuohkeampaa. Ei niin höttöistä kuin ensimmäinen kokeilu vedellä eikä näin tiivistä, vaan jotain siltä väliltä. Ehkäpä yhden valkuaisen lisääminen auttaisi? Nyt valkuaisia oli varmaan liian vähän kerman määrään nähden. Mietin myös vatkatun kerman lisäämistä kuorrutteeseen, mutta luovuin pian ajatuksesta, koska halusin kuorrutteen rakenteen ja maun olevan ilmavia enkä liian raskaita.

Kun käytin yhteensä 4 munanvalkuaista, lopputulos oli juuri sopiva. Tai no, makeutetta meni hieman liikaa. Seuraavaan kokeiluun muuten sama, mutta hieman vähemmän makeutetta. Nyt olin täysin tyytyväinen. Käytin kuorrutteen red velvet -kuppikakkujen kuorruttamiseen, mihin se sopikin yllättävän hyvin tavanomaisen tuorejuustokuorrutteen sijaan.

Nyt täytyy poiketa hieman asiasta, suonette anteeksi. Red velvet -kakku tai red velvet -kuppikakut ovat punaisia leivonnaisia, joissa on mukana kaakaota. Nykyisin väri tulee keinotekoisesta punaisesta väristä, mutta entisaikaan punainen väri saatiin raakakaakaosta tai punajuurimehusta. Kun tein red velvet -kuppikakkukokeiluja huomasin, että havaintoni raakakaakaon värjäytymisestä eivät pidä paikkaansa sen kanssa, mitä Wikipedia ja kaikki tuntemani keittokirjat sanovat. Kyllä vain, havaintoni olivat täysin päinvastaisia.

Lukemissani keittokirjoissa ja Wikipediassa sanotaan, että jos red velvet -leivonnaisia tekee vanhaan tapaan raakakaakaota käyttäen, taikinassa käytettyjen piimän ja etikan hapot värjäävät kaakaon punaiseksi. Omien kokeilujeni ja havaintojeni mukaan mikään happo ei värjää raakakaakaota, vaan emäs. Siis aivan päinvastoin. Nostatusaineena käytetty ruokasooda — joka on yksi ruokakaapin emäs — värjää kaakaon punaiseksi.

Kun jätin piimän pois ja käytin nostatusaineena yksinomaan ruokasoodaa, sain punaisia leivonnaisia. Mitä enemmän ruokasoodaa, sitä punaisempi väri. Tietenkään leivonnaisista ei tullut niin punaisia kuin keinotekoista väriä käyttämällä, mutta kuitenkin selvästi punertavia. En tiedä, oliko käyttämälläni mantelijauholla vaikutusta punaisen värin muodostumiseen. Täytyy jatkaa kokeiluja. Huomattakoon, että tavallinen tumma kaakaojauhe ei tee punaista väriä, kaakaon tulee olla mahdollisimman käsittelemätöntä. Kuva kuorrutetuista red velvet -leivonnaisista alla.

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; kuorrutetut red velvet -kakkuset | Alakarpisti.com

 

 

Vinkkejä variointiin

Mansikoiden sijaan kuorrutteessa voi käyttää muitakin pakastekuivattuja marjoja. Marjajauheitakin voisi kokeilla, tosin en itse niitä vielä kokeillut. Seuraavalla kerralla sitten.

Ilmava mansikkainen vähähiilihydraattinen kuorrute; hyytelöt | Alakarpisti.com

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkisteta


Protected by WP Anti Spam

2 kommenttia artikkeliin “Ilmava mansikkainen kuorrute”

RSS-syöte Alakarpisti — gluteenittomia ja sokerittomia reseptejä mahdollisimman luomusti ja simppelisti Kommenttien RSS-syöte

Täältäpäs löytyy vaikka mitä mielenkiintoista ja paljon tietoa!! Hienon näköisiä ohjeita – kiitoskiitos!

Kiitos kommentista! Toivottavasti löytyy jotain kokeilemisen arvoista :)


Missä on kommenttilomake?

 • Tervetuloa blogiini…

  ... jossa julkaisen kehittelemiäni vähähiilihydraattisia reseptejä. Luomua, helppoa, hyvää, terveellistä. Siinä päämääräni.

  Tämä blogi on pienellä tauolla, mutta englanninkielinen blogini on aktiivinen, samoin sen Facebook-sivu yli 425 000 tykkäyksellään!

 • My Blog in English

  www.lowcarbsosimple.com
 • Tilaa reseptit sähköpostiisi

 • Facebook

 • Ruokablogilistan kärjessä
 • my foodgawker gallery
 • my photos on tastespotting
 • My KitchenArtistry Gallery