Syysmuffinit vhh-tyyliin

Postitettu 28/10/2012. Kategoria: Makeat leivonnaiset, Muffinit ja pullat | Avainsanat: , , , |

PinterestPrintFriendlyStumbleUpon Jaa

Syysmuffinit | Alakarpisti.com

Mietin syysmuffinireseptin julkaisemista, mutta lunta satoi aika lailla ja pakkanenkin yllätti, joten aloin suunnitella talvimuffinireseptiä. Lopulta päädyin julkaisemaan tämän syysmuffinireseptin, jonka saa helposti muutettua talviseksi, jopa jouluiseksi.

Viime kuussa julkaisin omenaisen, mantelijauhopohjaisen reseptin. Tämä on myös omenainen ja mantelijauhopohjainen, mutta vähän erilainen — mehevämpi ja helpompi. Sitä paitsi, kun omenoita tuppaa olemaan liiaksikin, niille täytyy keksiä käyttöä.

 

 

 

Syysmuffinit vhh-tyyliin

5 dl mantelijauhoja
1,5 dl makeuttamatonta omenasosetta
1,5 dl erytritolia (= Karppisokeri = Sötin = Sukrin)
1 rkl jauhettua luomukanelia
4 isoa luomumunaa

 

 1. Laita uuni kuumenemaan 150 °C:een.
 2. Laita kaikki aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella sekaisin.
 3. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 30–40 minuuttia kunnes muffinit ovat hammastikulla kokeiltaessa kypsiä, eli tikkuun ei jää taikinaa.

 

 

Ravintoarvot Proteiini Rasva Hiilihydraatit kcal
Yhteensä: 80.0 g 134.7 g 32.2 g 1676 kcal
Per muffini, jos yhteensä 12 muffinia: 6.7 g 11.2 g 2.7 g 140 kcal
Per muffini, jos yhteensä 16 muffinia: 5.0 g 8.4 g 2.0 g 105 kcal
Per muffini, jos yhteensä 20 muffinia: 4.0 g 6.7 g 1.6 g 84 kcal
Per muffini, jos yhteensä 24 muffinia: 3.3 g 5.6 g 1.3 g 70 kcal
Per muffini, jos yhteensä 28 muffinia: 2.9 g 4.8 g 1.1 g 60 kcal

 

 

 

 

 

Syysmuffini | Alakarpisti.com

 

Vinkkejä muffinien tekoon

Tämä on siitä näppärä resepti, että tässä ei tarvitse vaahdottaa minuuttikaupalla mitään. Kaikki ainekset vain laitetaan kulhoon ja vatkataan vatkaimella sekaisin. Sähkövatkain toimii tässä parhaiten, tosin käsinkin voi sekoittaa jos ei vatkainta omista. Vaikkei aineksia tarvitse vaahdottaa, on ne silti hyvä sekoittaa kunnolla.

Reseptissä ei ole leivinjauhetta siitä yksinkertaisesta syystä, että en huomannut sen tehoavan mitään. Kokeilin kaksi muuten täysin samanlaista versiota, joista toisessa vaahdotin munat ja erytritolin, ja lisäsin kuiviin aineisiin 2 tl leivinjauhetta. Tulos oli täsmälleen sama kuin ilman vaahdottamista ja leivinjauhetta. Muffinit kohosivat kauniisti. Miksi siis monimutkaistaa asioita, kun ne voi tehdä yksinkertaisemmin ja helpommin? Muffinit ovat kuohkeita ja meheviä, vaahdottipa munia tai ei.

Itse käytän leivontaan yleensä Laitilan isoja luomumunia. Jos sinulla ei ole isoja kananmunia, pienempiä voi käyttää 5 kappaletta.

Nämä muffinit paranevat vanhetessaan. Niistä tulee entistä mehevämpiä päivän tai parin säilytyksen jälkeen.

 

Syysmuffinit | Alakarpisti.com

 

Reseptin kehittelystä

Olin paahtanut ison kurpitsan, ja kokeillut siitä tekemääni kurpitsasosetta muffinitaikinassa. Muffineista tuli maukkaita ja meheviä. Koska minulla oli ulkona sangossa happamia omenoita, antonovkaa suurimmaksi osaksi, niillekin piti keksiä käyttöä. Korvasin yksinkertaisesti kurpitsasoseen omenasoseella. Aluksi käytin mausteena ainoastaan kanelia ja aioin julkaista muffinien reseptin syysmuffinien nimellä, mutta kun lunta ja pakkasta tuli yllättäen, vaihdoin mausteen piparkakkumausteeseen ja mietin muffinireseptin julkaisemista talvimuffineina. No, syysmuffiniresepti tästä nyt tuli kuitenkin.

Reseptin ainesosat ja niiden määrät asettuivat kohdalleen aika kivuttomasti. Kokeilin tosin muutaman erän erilaisia muunnoksia, mutta alkuperäiset määrät pitivät. Niillä tuli parhain tulos. Olin yllättynyt, että munien ja erytritolin vatkaamisella kuohkeaksi ja leivinjauheen lisäämisellä ei saavuteta sen kuohkeampaa tulosta kuin ilman niitä. Taikina jopa kohosi loistavasti vaikka kaikki aineet vain sekoitti tasaiseksi taikinaksi. Mikäs siinä, sopii minulle vallan mainiosti. Vain kädessä pidettävän sähkövatkaimen omistavana ja melkein joka päivä leipovana ihmisenä minuuttien vaahdottamiseen on mukava saada taukoa.

 

Syysmuffinit | Alakarpisti.com

 

Muunteluvinkkejä

Jos muffineista haluaa talvisempia ja jouluisempia, kanelin voi korvata piparkakkumausteella tai muulla omenan kanssa sopivalla mausteella. Vanilja-aromi varmasti sopii myös.

Näistä muffineista saa helposti esim. amerikkalaisten suosimia kurpitsamuffineja korvaamalla omenasoseen kurpitsasoseella. Kaneli — mutta varsinkin piparkakkumauste — käy mainiosti kurpitsan kanssa.

Kurpitsaa saa joistakin kaupoista valmiina soseena, mutta sitä on helppo paahtaa itsekin. Kurpitsa vain isoiksi lohkoiksi, siemenet ja rihmat pois, lohkot isoon metalliseen tai keraamiseen vuokaan ja 175 °C -asteiseen uuniin kunnes kurpitsa on pehmeää. Kuori irtoaa helposti pehmeistä kurpitsoista. Paahdettu kurpitsa on helppo sekoittaa soseeksi sauvavatkaimella tai sähkövatkaimella.

 

Koska halloween on ensi viikolla, innostuin kuvaamaan muffineja halloweentunnelmissa:

Syysmuffinit halloweentunnelmissa | Alakarpisti.com

 

Syysmuffinit halloweentunnelmissa | Alakarpisti.com

 

Syysmuffinit halloweentunnelmissa | Alakarpisti.com

 

 

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkisteta


Protected by WP Anti Spam

 • Tervetuloa blogiini…

  ... jossa julkaisen kehittelemiäni vähähiilihydraattisia reseptejä. Luomua, helppoa, hyvää, terveellistä. Siinä päämääräni.

  Tämä blogi on pienellä tauolla, mutta englanninkielinen blogini on aktiivinen, samoin sen Facebook-sivu yli 425 000 tykkäyksellään!

 • My Blog in English

  www.lowcarbsosimple.com
 • Tilaa reseptit sähköpostiisi

 • Facebook

 • Ruokablogilistan kärjessä
 • my foodgawker gallery
 • my photos on tastespotting
 • My KitchenArtistry Gallery