Karppaajan kulitsa

Postitettu 29/03/2013. Kategoria: Muffinit ja pullat | Avainsanat: , , |

PinterestPrintFriendlyStumbleUpon Jaa

Karppaajan kulitsa ja tulppaanit | Alakarpisti.com

Tässä toinen resepti karppaajan pääsiäistä sulostuttamaan. Tällä kerralla leivotaan vähähiilihydraattista kulitsaa, kuten viime viikolla lupailin. Karppaajan kulitsassa on ilmava rakenne, hitusen makeutta ja luonnollisesti rusinoita, niin kuin kunnon kulitsaan kuuluukin. Rusinoiden hienontaminen takaa sen, että pienempi määrä rusinoita tuntuu suuremmalta hiilarimäärän jäädessä siedettäväksi.

 

 

 

Karppaajan kulitsa

0,5 dl (30 g) luomurusinoita
1,5 dl (50 g) BakeProta
2 dl (85 g) mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 isoa luomumunaa
40 tippaa vaniljasteviaa

 

 1. Laita uuni kuumenemaan 150 °C:een.
 2. Hienonna rusinat veitsellä pienen pieniksi paloiksi.
 3. Voitele pienehkö pyöreä ja korkeareunainen keraaminen vuoka reilusti pehmeällä voilla.
 4. Sekoita rusinat, BakePro, mantelijauhot ja leivinjauhe keskenään.
 5. Vatkaa munat todella kuohkeaksi, kermanvalkoiseksi ja paksuksi vaahdoksi. Tähän menee useita minuutteja.
 6. Lisää vaniljastevia ja vatkaa tasaiseksi.
 7. Lisää kuiva-aineseos varovasti munavaahdon joukkoon ja vatkaa varovasti tasaiseksi sähkövatkaimen hitainta nopeutta käyttäen tai sekoita taikina varovasti lastalla tasaiseksi.
 8. Kaada vuokaan ja tasoita pinta.
 9. Paista 30–35 minuuttia.
 10. Kumoa kulitsa heti uunista ottamisen jälkeen tarjoilulautaselle.
 11. Koristele kulitsa, jos haluat.

 

 

 

Ravintoarvot  Proteiini  Rasva  Hiilihydraatit  kcal
Koko kulitsa:  89.2 g  72.3 g  32.9 g  1139 kcal
Per viipale, jos 8 viipaletta kulitsassa:  11.2 g  9.0 g  4.1 g  142 kcal
Per viipale, jos 10 viipaletta kulitsassa:  8.9 g  7.2 g  3.3 g  114 kcal
Per viipale, jos 12 viipaletta kulitsassa:  7.4 g  6.0 g  2.7 g  95 kcal
Per viipale, jos 16 viipaletta kulitsassa:  5.6 g  4.5 g  2.1 g  71 kcal

 

 

 

Karppaajan kulitsa itsetehdyillä sokerittomilla "Bounty-tikkareilla" koristeltuna | Alakarpisti.com

 

 

Vinkkejä kulitsan valmistamiseen

Munat tulisi vatkata mahdollisimman kuohkeiksi. Munavaahdon tulisi olla kermanvalkoista ja todella paksua. Näin valmiiseen kulitsaankin tulee kevyen kuohkea ja ilmava rakenne. Muuten kulitsa on helppo valmistaa eikä se vaadi sen kummempaa säätämistä.

Minulle pelkkä vuoan rasvaaminen on riittänyt, sitä ei ole tarvinnut jauhottaa mantelijauhoilla tai millään muullakaan. Kulitsa lähtee hyvin pois vuoasta, kun vuoan kumoaa heti kuumana.

 

 

Karppaajan kulitsa ja kupillinen kahvia | Alakarpisti.com

 

 

Kulitsakokeiluni

Ensimmäisen kulitsakokeilun tein muuntamalla muhkean gluteenittoman vuokaleivän reseptiä. Korvasin kuorimattomista manteleista tehdyn mantelitahnan kuorituista manteleista tehdyllä, jotta saisin kulitsaan mahdollisimman vaalean värin. Jääkaapissa ollut avattu mantelitahnapurkki näytti sen verran epäilyttävältä, että heitin sen pois ja tein tahnan itse. Maustamattoman heraproteiinin tilalla käytin vaniljanmakuista heraproteiinia. Lisäsin myös 20 tippaa steviaa antamaan lisämakeutta, sekä 0,5 dl rusinoita hienonnettuina. Päätin pilkkoa rusinat, koska näin pienempi määrä tuntuisi isommalta hiilihydraattimäärän jäädessä kuitenkin tarpeeksi alhaiseksi.

Tulos oli loistava, mutta aloin miettiä mantelitahnan korvaamista mantelijauhoilla. Kuorituista manteleista tehtyä tahnaa ei Suomesta ole helposti saatavilla. Oman purkkini olin ostanut Saksasta. Itse voi toki tehdä mantelitahnaa, mutta halusin kulitsaohjeesta mahdollisimman helpon.

Ennen mantelijauhojen kokeilemista tein vielä yhden version, johon käytin mantelitahnaa, vaniljanmakuista heraproteiinia ja makeutteeksi karppitomusokeria stevian sijaan. Kulitsaa piti paistaa tolkuttoman kauan ennen kuin se oli läpeensä kypsä. Rakenteesta tuli raskas ja hieman tahmainen. Päätin pitäytyä steviassa. Kiteistä erytritolia en edes halunnut kokeilla, sillä kun on tapana näissä heraproteiinileivonnaisissa painua paistettaessa vuoan pohjalle ja muodostaa hyytelömäinen kerros.

Seuraavaan kokeiluun laitoin 1,5 dl mantelijauhoja ja 2 dl vaniljanmakuista heraproteiinia sekä steviaa tuomaan makeutta. Tulos oli kuivahko, mutta muuten hyvärakenteinen. Tuumin, josko heraproteiinia oli liikaa. Seuraavassa kokeilussa sitä voisi käyttää 0,5 dl vähemmän.

 

Karppaajan kulitsa ja venäläistyyppinen sokeriton pasha | Alakarpisti.com

 

Koska kunnollista, stevialla makeutettua vaniljanmakuista heraproteiinia ei saa helposti Suomesta, päätin siirtyä paremmin saatavilla olevaan tavaraan. Prismasta ostamaani maustamatonta Hera80-proteiinia olen aikaisemmin käyttänyt menestyksekkäästi leivän leivonnassa. Päätin kokeilla sitä tässä kulitsassa. Vaniljan makua tuomaan lisäsin siemenet yhdestä vaniljatangosta. Steviasta tuli jälleen makeus.

En ymmärrä, miten aikaisemmat leipäkokeiluni ovat onnistuneet Hera80:n kanssa, koska kulitsasta tuli aivan järkyttävän makuinen. Heraproteiini maistui siinä todella inhottavasti ja minun oli pakko heittää tuotos oikopäätä roskiin. Harmillista tuhlausta, mutten todellakaan pystynyt syömään kulitsaa edes pashan kanssa.

Mieleeni tuli toinen heraproteiini, varsinaisesti leivontaan tarkoitettu BakePro. Olen sitä saanut YesDelistä ja muutama vuosi sitten käyttänytkin aika aktiivisesti ennen kuin rupesin tilaamaan tavaraa rapakon takaa. BakeProssa ei ole juuri mitään ominaismakua. Mietin, että se voisi toimia kulitsassa.

Laitoin seuraavaan kulitsakokeiluun 1,5 dl BakeProta, 2 dl mantelijauhoja, 4 munaa ja 40 tippaa vaniljasteviaa. Aluksi ajattelin lisätä maustamatonta steviaa ja joko vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa, mutta hoksasin, että vaniljasteviasta tulee sekä makeus että vaniljan maku. Paistoin osan taikinasta Ikeasta ostetuissa silikonisissa muffinivuoissa.

 

Karppaajan kulitsa ja nauha koristeena | Alakarpisti.com

 

Tulos oli aivan loistava sekä maultaan että rakenteeltaan! Muffinit lähtivät hyvin irti vuoista, mikä Ikean vuokien kanssa ei ole mikään itsestäänselvyys. Rakenne oli todella kuohkea. Mietin, oliko se jopa liian kuohkea ja höttöinen. Seuraavaan kokeiluun voisin laittaa vain 3 munaa ja katsoa minkälainen lopputulos niillä tulee.

Tulos ei kovin paljon poikennut 4 munan versiosta. Kuten arvelin, kulitsa ei ollut aivan niin kuohkea ja hauras. Tosin ei 4:nkään munan kulitsa kyllä rakenteeltaan ollut mikään kovin höttöinen loppujen lopuksi. Se pysyi hyvin koossa ja sille sai levitettyä jähmeää pashaa.

Päätin kokeilla vielä yhtä versiota, jossa käyttäisin pelkkiä mantelijauhoja enkä lainkaan heraproteiinia. Käytin pohjana 1-2-3-leivän reseptiä. Tulos oli ihan mukiinmenevä, mutta paljon parempi rakenne syntyi heraproteiinia käyttämällä.

Muut mittasuhteet olivat nyt selvillä, mutta mietin, julkaisisinko 3 vai 4 munan reseptin. 4 munalla tuli kuitenkin kuohkea ja kevyen ilmava lopputulos ja pidin siitä enemmän. Kulitsa tosin on tällöin hieman höttöisempi. Yleensä kulitsan teossa käytetään voita, mutta halusin tehdä tästä kulitsaversiosta enemmän ilmavan kuin raskaan. Karppileivonnaisiin on muutenkin vaikea saada kuohkeaa rakennetta.

Mielenkiintoinen yhteensattuma on, että tämän reseptin julkaisun aikoihin YesDelissä on BakePro tarjouksessa, luin juuri heidän Facebook-sivuiltaan.

 

 

Karppaajan kulitsa ja nauha koristeena | Alakarpisti.com

 

 

Vinkkejä variointiin

Kulitsaa voi höystää vielä monilla eri mausteilla, kuten kardemummalla ja sahramilla. Siihen voi lisätä vielä mantelirouhetta tai -lastuja.

Jos vaniljasteviaa ei halua alkaa tilailla Amerikasta, täkäläisestä luontaistuotekaupasta saatava maustamaton stevia käy myös, kunhan se vain on hyvälaatuista. Itse en valitettavasti tarpeeksi hyvälaatuista nestemäistä steviaa ole Suomesta löytänyt. Vaniljan makua saa vaniljatangon siemenistä, jauhetusta vaniljasta tai vaniljauutteesta.

Kulitsan voi koristella näyttävästi tai tarjoilla sellaisenaan. Yhdessä ylläolevassa kuvassa olen käyttänyt itsetehtyjä sokerittomia “Bounty-tikkareita” koristeena. Yksinkertaista ja näyttävää. Paitsi että itse tikkareiden tekemiseen vierähti muutama tovi…

Paitsi pashan kanssa, kulitsa maistuu mainiolta ihan vain päällystettynä paksulla kerroksella kunnon luomuvoita. Juustoviipale kruunaa herkun.

Kulitsataikinan voi vaihteeksi paistaa silikonisissa muffinivuoissa. Paistoaika normaalikokoisille muffineille on 20–25 minuuttia.

 

Vähähiilihydraattiset kulitsamuffinit | Alakarpisti.com

 

Vinkeä idea on tarjota kulitsa ja pasha whoopie-leivosten muodossa. Paista kulitsataikina whoopie-kakkusiksi joko hyvin voidelulla whoopie-pellillä, tai tiputtele lusikalla pyöreitä nokareita leivinpaperille. Paistoaika on noin 15 minuuttia. Laita kahden whoopie-kakkusen väliin pashaa täytteeksi.

 

Karppaajan kulitsa whoopie-leivosten muodossa | Alakarpisti.com

 

Karppaajan kulitsa whoopie-leivosten muodossa | Alakarpisti.com

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkisteta


Protected by WP Anti Spam

 • Tervetuloa blogiini…

  ... jossa julkaisen kehittelemiäni vähähiilihydraattisia reseptejä. Luomua, helppoa, hyvää, terveellistä. Siinä päämääräni.

  Tämä blogi on pienellä tauolla, mutta englanninkielinen blogini on aktiivinen, samoin sen Facebook-sivu yli 425 000 tykkäyksellään!

 • My Blog in English

  www.lowcarbsosimple.com
 • Tilaa reseptit sähköpostiisi

 • Facebook

 • Ruokablogilistan kärjessä
 • my foodgawker gallery
 • my photos on tastespotting
 • My KitchenArtistry Gallery