Kukkakaali-duchesset

Postitettu 17/02/2013. Kategoria: Lisukkeet | Avainsanat: , , |

PinterestPrintFriendlyStumbleUpon Jaa

Kukkakaali-duchesset | Alakarpisti.com

Nyt on taas parin makean reseptin jälkeen aika julkaista jotain suolaista. Kehittelin viime kesänä näitä duchesse-perunoiden vähähiilihydraattisia serkuksia, ja nyt parantelin reseptiä entisestään. Kukkakaali toimii loistavasti perunan korvikkeena myös tässä lisukkeessa.

Kukkakaali-duchesseista saa juhlavia pursottamalla tähtityllalla ruusukkeita leivinpaperille. Niistä tulee myös mainioita ihan vain leivinpaperille lusikoituna, jos väkertäminen ei innosta tai siihen ei ole aikaa.

 

 

 

Kukkakaali-duchesset

500 g luomukukkakaalia
½–1 tl puhdistamatonta merisuolaa
30 g luomuvoita
2 isoa luomumunaa
1 dl (50 g) luomukookosjauhoja

 

 1. Keitä kukkakaali kunnolla kypsäksi ja kaada vesi huolellisesti pois.
 2. Laita uuni kuumenemaan 175 °C:een.
 3. Lisää suola ja voi kuuman kukkakaalin joukkoon ja soseuta tasaiseksi, sileäksi soseeksi.
 4. Lisää munat ja vatkaa tasaiseksi.
 5. Lisää kookosjauhot ja vispaa vispilällä tasaiseksi.
 6. Anna massan seistä 10 minuuttia.
 7. Pursota tai lusikoi massasta kauniita ruusukkeita tai kekoja leivinpaperilla päällystetylle pellille.
 8. Paista duchesseja 20–25 minuuttia.

 

 

Ravintoarvot Proteiini Rasva Hiilihydraatit kcal
Yhteensä: 33.7 g 46.0 g 20.0 g 630 kcal
Per duchesse, jos yhteensä 10 duchessea: 3.4 g 4.6 g 2.0 g 63 kcal
Per duchesse, jos yhteensä 20 duchessea: 1.7 g 2.3 g 1.0 g 32 kcal
Per duchesse, jos yhteensä 40 duchessea: 0.8 g 1.2 g 0.5 g 16 kcal
Per duchesse, jos yhteensä 60 duchessea: 0.6 g 0.8 g 0.3 g 11 kcal
Per duchesse, jos yhteensä 80 duchessea: 0.4 g 0.6 g 0.2 g 8 kcal

 

 

 

Kukkakaali-duchesset | Alakarpisti.com

 

 

Vinkkejä valmistukseen

Tärkeintä on, että valmis massa on soseutettu todella sileäksi, varsinkin jos sen aikoo pursottaa ruusukkeiksi. Sauvavatkaimella sose syntyy tuossa tuokiossa, mutta luulisin tehosekoittimen toimivan ihan yhtä lailla. Itse sekoitan myös munat mukaan sauvavatkaimella, ja vaihdan käsivispilään kun on kookosjauhojen lisäämisen aika.

Kookosjauhojen lisäämisen jälkeen massan on hyvä antaa seistä vähän aikaa. Kookosjauho saostaa massan, ja sakenemiseen menee muutama minuutti.

Huomasin, että valmiit duchesset lähtevät pois leivinpaperilta parhaiten irrottamalla ne varovasti juustohöylällä tai ohuella paistinlastalla.

 

 

Kukkakaali-duchesset | Alakarpisti.com

 

 

Reseptin kehittelystä

Monen monituisissa karppiresepteissä hyödynnetään perunan tilalla kukkakaalia. En ole aikaisemmin kuullut kenenkään tehneen peruna-duchesseja kukkakaali-duchesseina. Olisi kiva kuulla muiden versioista, koska varmasti niitä on. Viime kesänä siis mieleeni pälkähti kokeilla, miten kukkakaali toimisi perunoiden tilalla duchesseja tehtäessä. Pienen kehittelyn jälkeen lopputuloksesta tulikin vallan mainio.

Kukkakaalista siis lähdettiin, mutta mitä muuta mukaan? Jotain piti saada sitomaan massaa, jotta se pysyisi koossa ja jotta sitä pystyisi pursottamaan. Ajattelin kokeilla kookosjauhoja, koska ne sitovat rutkasti nestettä, mutta ovat kuitenkin hienojakoisia jos vertaa esim. mantelijauhoihin. Kookosjauhot toimivatkin todella hyvin. Määrää vain vähän piti säätää, jotta massa ei ollut liian vetistä, ja toisaalta taas ei liian jämäkkää ja ettei duchesseissa ollut liikaa kookosjauhojen makua.

Toinen sidosaine oli luonnollisesti kananmuna. En sen kummemmin halunnut ruveta erottelemaan keltuaisia ja valkuaisia, vaan päätin käyttää kokonaisia munia. Mausteiksi tarvittiin vielä jotain. Suolaa, luonnollisesti. Valkopippuria sopi myös kokeilla, koska se toimii mielestäni kukkakaalin kanssa.

Halusin myös lisätä kermaa tai voita antamaan täyteläisyyttä. Duchesse-kokeilu voin kanssa oli muuten maukas, mutta satsiin meni liikaa kookosjauhoja. Jätin valkopippurin pois, koska se tuntui liian kitkerältä. Hyviltä maistuivat duchesset ilmankin.

Seuraavassa kokeilussa vähensin kookosjauhojen määrää ja lisäsin tilkan kermaa. Kermaa meni kyllä enemmän kuin tilkka — 0,5 dl — joten massasta tuli hiukan vetistä. Valmiit duchesset puolestaan olivat liian kuivia.

Loppujen lopuksi päädyin siihen, että nokare voita ja sopiva määrä kookosjauhoja takaavat parhaimman tuloksen. Resepti oli valmis.

 

 

Kukkakaali-duchesset | Alakarpisti.com

 

 

Vinkkejä variointiin ja tarjoiluehdotuksia

Kukkakaali-duchesseihin saa vaihtelua erilaisilla mausteilla. Mukaan voi lisätä mm. valkopippuria, muskottipähkinää tai vaikka erilaisia yrttejä, aina maun mukaan. Valkosipulin ystävät lisäävät duchesseihin runsaasti tuoretta valkosipulimurskaa. Murska kannattaa olla todella hienojakoista jos massan aikoo pursottaa ruusukkeiksi, muuten massa ei tule tyllasta läpi. Myös valkosipulijauhe ja sipulijauhe toimivat hienosti. Sellerisuola tai muu maustesuola antaa myös kivan säväyksen. Puhdistamattoman merisuolan määrää voi tällöin luonnollisesti vähentää.

Kukkakaali-duchesseista saa myös mainota pastan tai gnocchien korviketta. Pursota pienen pieniä ruusukkeita tai kiekuroita, tai lusikoi kekoja leivinpellille ja paista n. 15 minuuttia. Tarjoile pastakastikkeen kanssa. Minulle duchesset maistuivat luomubolognesen kanssa, mieheni piti niistä lihaisan, pippurisen kermakastikkeen kanssa. Alla olevassa kuvassa olevia mini-duchesseja muuten tuli 226 kpl!

 

 

Kukkakaali-duchesset | Alakarpisti.com

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkisteta


Protected by WP Anti Spam

4 kommenttia artikkeliin “Kukkakaali-duchesset”

RSS-syöte Alakarpisti — gluteenittomia ja sokerittomia reseptejä mahdollisimman luomusti ja simppelisti Kommenttien RSS-syöte

Kiitos reseptistä, näistä tuli oikein hyviä! Nyt en malta odottaa muidenkin reseptiesi kokeilemista. Kävin jo aikaisemmin läpi kaikki blogisi postaukset ja otin suuren määrän reseptejä talteen testaamista varten. Kiva, että kirjoitat myös reseptien kehittelyvaiheesta, sillä tällainen ruoanlaittouunokin oppii siinä samalla hieman lisää eri ruoka-aineiden käyttäytymisestä. :) Tämä on oikein kiva blogi!

Kiva kuulla, että duchesset maistuivat ja blogi miellyttää :) Toivottavasti pidät myös muista resepteistäni. Kerro ihmeessä mitä pidit, jos kokeilet reseptejä!

Juuri niin hyviä kuin arvelinkin!! KIITOS tästäkin. :-)

Eipä kestä, mukava kun maistui! Ilmeisesti kookosjauhon maku tai tuntu eivät häirinneet?


Missä on kommenttilomake?

 • Tervetuloa blogiini…

  ... jossa julkaisen kehittelemiäni vähähiilihydraattisia reseptejä. Luomua, helppoa, hyvää, terveellistä. Siinä päämääräni.

  Tämä blogi on pienellä tauolla, mutta englanninkielinen blogini on aktiivinen, samoin sen Facebook-sivu yli 425 000 tykkäyksellään!

 • My Blog in English

  www.lowcarbsosimple.com
 • Tilaa reseptit sähköpostiisi

 • Facebook

 • Ruokablogilistan kärjessä
 • my foodgawker gallery
 • my photos on tastespotting
 • My KitchenArtistry Gallery