Köyhän miehen mätikastike

Postitettu 09/12/2012. Kategoria: Kastikkeet ja dipit | Avainsanat: , |

PinterestPrintFriendlyStumbleUpon Jaa

Köyhän miehen mätikastike | Alakarpisti.com

Mätikastike on maukas milloin tahansa, mutta erityisesti joulun aikaan se maistuu ruokapöydässä tai pikkupurtavien kanssa. Kaikki eivät välttämättä halua syödä mätiä, tai mätiä ei vain aina ole saatavilla. Pelastajaksi tulee tämä kastike. Hienoksi raastettu porkkana narraa oranssisella ulkonäöllään ja rapeudellaan. Muut ainekset, smetana, punasipuli ja valkopippuri ovat mätikastikkeen peruskamaa ja luovat tällekin kastikkeelle rungon.

 

 

 

Köyhän miehen mätikastike

1 prk (120 g) smetanaa
2 mm (maustemittaa) puhdistamatonta merisuolaa
1 mm jauhettua luomuvalkopippuria
2 rkl hienoksi pilkottua luomupunasipulia
2 rkl hienolla terällä raastettua luomuporkkanaa

 

 1. Sekoita kaikki aineet lusikalla tasaiseksi kastikkeeksi.
 2. Säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.

 

 

 

Ravintoarvot Proteiini Rasva Hiilihydraatit
kcal
Yhteensä: 2.8 g 42.1 g 5.0 g 410 kcal
Per annos, jos yhteensä 4 annosta: 0.7 g 10.5 g 1.3 g 102 kcal
Per annos, jos yhteensä 6 annosta: 0.5 g 7.0 g 0.8 g 68 kcal
Per ruokalusikallinen: 0.3 g 3.9 g 0.5 g 38 kcal

 

 

 

Köyhän miehen mätikastike | Alakarpisti.com

 

Vinkkejä kastikkeen valmistamiseen

Tämä on todella nopea kastike valmistaa, joka syntyy käden käänteessä vaikka yllätysvieraille. Porkkanan raastaminen ja punasipulin pilkkominen lienevät aikaavievimmät osuudet. Tosin kumpaakin tarvitsee niin vähän, että moiset määrät syntyvät nopeasti.

Kastikkeen maku paranee, jos se saa vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia tai miksei pidempäänkin.

Kastikkeen määrä ei ole kovin suuri. Valtaisaan nälkään tai suurelle vierasjoukolle reseptin ainekset voi tuplata, jopa triplatakin.

 

Köyhän miehen mätikastike | Alakarpisti.com

 

Reseptin ideoinnista ja kehittelystä

Kehittelin makeaa levitettä turkkilaisesta jogurtista. Laitoin joukkoon hienoksi raastettua porkkanaa ja makeutin levitteen stevialla ja tomuerytritolilla. Vielä hiukan sitruunamehua, ja levitteestä tuli maukas. Kokeilin myös valuttaa sen sideharsolla vuoratun siivilän läpi. Rakenteesta tuli mainion paksu. Vielä kun olisi valuttanut vähän enemmän, pashan tyyppinen jälkiruoka olisi ollut valmis.

Levitettä kehittäessäni mieleeni tuli, että porkkanaraasteen rakenne ja varsinkin ulkoasu on aika mätimäinen. Tästä innostuneena päätin joulun tienoilla kehittää mätikastikkeen korvikkeen, “köyhän miehen mätikastikkeen”, jossa mäti olisi korvattu porkkanaraasteella. Sitä en muista, mistä nimi pälkähti päähäni.

Tuumasta toimeen, jouluun ei ole enää kovin pitkä aika. Koska tiesin, mitä aineksia haluan käyttää kastikkeeseen, lopullinen resepti valmistui yllättävän helposti. Hieman mausteiden säätöä, ja siinä se oli! Pakastimessa oli vielä vanhempieni kalastamaa muikunmätiä vertailukohteeksi. Tein siis siitä toisen samanlaisen kastikkeen, jossa korvasin porkkanan muikunmädillä.

 

Köyhän miehen mätikastike | Alakarpisti.com

 

Variointivinkkejä

Porkkanan tilalla voi käyttää naurista tai lanttua. Näistä tosin voi tulla hieman omaa ominaismakua mukaan, ovathan ne vahvemman makuisia kuin porkkana.

Valkopippurin tilalla voi käyttää mustapippuria, ja punasipulin tilalla tavallista keltasipulia tai ruohosipulia. Omille makuhermoilleni sipuleista punasipuli sopii parhaiten tähän kastikkeeseen.

Smetanan tilalla voi käyttää ranskankermaakin, mutta itse suosin smetanaa sen täyteläisyyden takia.

Reseptillä syntyvästä kastikkeesta puuttuu mädille ominainen merellinen maku. Jos haluat kastikkeeseen vielä aidompaa mätikastikkeen makua, voit lisätä joukkoon merilevähiutaleita tai muutaman sentin kokoisen palan merilevää. Anna merileväpalan maustaa kastiketta yli yön, ja ota se pois juuri ennen tarjoilua. Kokeilin tätä konstia käyttäen kombua, ja lopputulos oli uskomattoman aidontuntuinen!

Mausteeksi voi lisätä myös sokeritonta sinappia, hienoksi hakattua tilliä tai ruokalusikallisen vastapuristettua luomusitruunan mehua. Tippa — tai korkeintaan kaksi — steviaa pyöristää kastikkeen makua.

Kastike muuten sopii mainiosti salaatinkastikkeeksi. Katkaravut tai lämminsavulohi toimivat oivasti kastikkeen kumppaneina.

 

Köyhän miehen mätikastike | Alakarpisti.com

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkisteta


Protected by WP Anti Spam

2 kommenttia artikkeliin “Köyhän miehen mätikastike”

RSS-syöte Alakarpisti — gluteenittomia ja sokerittomia reseptejä mahdollisimman luomusti ja simppelisti Kommenttien RSS-syöte

Ihan SAIRAAN HYVÄÄ kastiketta!!! Piti heti tulla kehumaan! Oikeesti, tämä ei edes mätiä kaipaa 😀 Uskomatonta!!

Kiitos, hienoa kuulla että maistui! :)


Missä on kommenttilomake?

 • Tervetuloa blogiini…

  ... jossa julkaisen kehittelemiäni vähähiilihydraattisia reseptejä. Luomua, helppoa, hyvää, terveellistä. Siinä päämääräni.

  Tämä blogi on pienellä tauolla, mutta englanninkielinen blogini on aktiivinen, samoin sen Facebook-sivu yli 425 000 tykkäyksellään!

 • My Blog in English

  www.lowcarbsosimple.com
 • Tilaa reseptit sähköpostiisi

 • Facebook

 • Ruokablogilistan kärjessä
 • my foodgawker gallery
 • my photos on tastespotting
 • My KitchenArtistry Gallery