Pakkaspäivän lämmin tyrnijuoma & tyrninen uunilohi

Postitettu 27/01/2013. Kategoria: Juomat, Kala, Kuumat juomat, Pääruoat | Avainsanat: , , , |

PinterestPrintFriendlyStumbleUpon Jaa

Tyrninen uunilohi ja kuuma tyrnijuoma | Alakarpisti.com

No nyt tästä ei tule yhtään mitään. Tyrnitammikuu on jo lopuillaan, ja minulla on vielä vaikka kuinka monta tyrni-ideaa. Siksipä siis julkaisen taas kaksi reseptiä yhden hinnalla, eli ilmaiseksi :)

Tammikuun paukkupakkasista sisälle tultua on mukava lämmittää kehoa ja mieltä kuumalla tyrnijuomalla. Hunajaisen makuista juomaa siemaillessa voi nuuhkia herkullisia tuoksuja lohesta, joka paistuu uunissa meheväksi tyrni-ranskankermapeiton alla. Ohjeet ovat niin maistuvia ja simppeleitä, että ihan hävettää miten niin vähällä vaivalla saa näin hyvää… Käykäähän pöytään!

 

 

 

Pakkaspäivän lämmin tyrnijuoma

1 pussi maustamatonta rooibosteetä
kiehuvaa vettä
2 rkl 100-prosenttista kylmäpuristettua tyrnimehua
3 tippaa steviaa

 

 1. Hauduta rooibostee ohjeen mukaan.
 2. Laita tyrnimehu ja stevia mukin pohjalle ja kaada hautunut tee päälle.
 3. Sekoita ja nauti!

 

Ravintoarvot Proteiini Rasva Hiilihydraatit kcal
Yksi annos: 0.2 g 1.5 g 1.9 g 30 kcal

 

 

 

Tyrninen uunilohi

800 g:n lohifile
200 g ranskankermaa
1 tl sipulijauhetta
1 tl puhdistamatonta merisuolaa
0,5 dl 100-prosenttista kylmäpuristettua tyrnimehua
(2 tippaa steviaa)

 

 1. Laita uuni kuumenemaan 175 °C:een.
 2. Laita lohifile uunivuokaan.
 3. Sekoita keskenään ranskankerma, sipulijauhe, suola, tyrnimehu ja haluttaessa stevia.
 4. Kaada kastike tasaisesti lohen päälle.
 5. Paista uunissa 40 minuuttia.

 

Ravintoarvot Proteiini Rasva Hiilihydraatit kcal
Yhteensä: 155.4 g 170.3 g 13.4 g 2212 kcal
Per annos jos yhteensä 4 annosta: 38.9 g 42.6 g 3.4 g 553 kcal

 

 

 

Pakkaspäivän kuuma tyrnijuoma | Alakarpisti.com

 

Vinkkejä juoman ja uunilohen tekoon

Juoma ja lohi ovat niin yksinkertaisia valmistaa, että tähän ei paljon ohjeita tarvita. Yksi seikka kuitenkin: juoman kanssa kannattaa tarjota lusikka. Tyrnimehu voi erottua teestä ja muodostaa pieniä kasaantumia. Lusikalla rakenteen saa helposti taas tasaiseksi. Kasaantumat eivät vaikuta makuun mitenkään, ne ovat lähinnä esteettinen juttu. Minua ne eivät haitanneet, joten en sen kummemmin ruvennut pohtimaan miten niistä pääsisi kokonaan eroon.

Useammalle kuin yhdelle juojalle tee syntyy helposti niin, että hauduttaa ensin pannullisen rooibosteetä, laittaa jokaiseen kuppiin tai mukiin ruokalusikallisen tai pari tyrnimehua ja pari kolme tippaa steviaa, ja kaataa kuuman rooibosteen päälle.

 

Tyrninen uunilohi | Alakarpisti.com

Tyrninen uunilohi, ranskankerma korvattu voilla.

 

Reseptien kehittelystä

Taisin jo jossain aikaisemmassa postauksessani mainita, että kun ajattelin yhdistää tyrniä pääruokaan, mieleeni tuli ensimmäisenä lohi. Tyrni voisi raikastaa lohen makua ja leikata rasvaisuutta.

Ensimmäinen lohi-tyrnikokeiluni oli uunilohi, jossa oli päällä suolaa, valkopippuria, murskattuja tyrnimarjoja ja voinokareita. Muuten ihan hyvä, mutta marjojen siemeniä ei ollut helppo syödä. Tyrnimehu voisi siis toimia paremmin.

Seuraavaan kokeiluun siis mehua. Toimi hyvin! Halusin vielä kokeilla eri mausteita ja eri rasvoja. Kokeilin sipulijauhetta, ja se sopikin paremmin kuin valkopippuri, joka antoi ruokaan hieman kitkerän maun muhittuaan tyrnin kanssa. Sipulijauheesta sen sijaan tuli oikein maukas, umaminen maku. Vielä pari tippaa steviaa ja makuyhdistelmä oli täydellinen!

Rasvoista kokeilin kookosöljyä voin tilalla. Minun makuuni kookosöljy ei sopinut lohen kanssa sitten ollenkaan. Voita sen piti olla. Kokeilin myös tyrnilohta ilman rasvaa, mutta vaikka lohi on rasvainen kala, minusta tyrnilohi vaati jonkinlaisen rasvalisän ihan maun puolesta. Voi sopi mielestäni parhaiten.

Uunilohi oli siis voin ja tyrnimehun maustamana mitä mainiointa. Halusin kuitenkin vielä kokeilla tyrnimehun ja ranskankerman sekoitusta. Aina vain parani!

Tyrnitammikuusta puuttui vielä juomaresepti. Kun kerran keskellä kylmää talvea ollaan, juoman tuli tietenkin olla kuumaa. Tyrnijuomaresepti syntyikin hyvin simppelin ajatustenjuoksun jälkeen. Olen huomannut, että rooibosteessä on hunajainen maku. Ajattelin kokeilla, miltä tyrnimehun ja rooibosteen yhdistelmä maistuu. No, sehän maistui hunajaiselta eli taivaalliselta! Taas pari tippaa steviaa joukkoon, ja ainakin minusta juomassa oli täydellinen hunajan maku.

Mietin, mitä muuta yhdistelmään voisi lisätä, mutta juoma ei yksinkertaisesti kaivannut yhtään mitään muuta. Minusta se oli hyvä juuri näin.

 

Pakkaspäivän kuuma tyrnijuoma | Alakarpisti.com

 

Vinkkejä variointiin

Tyrnijuoma:

 • Jos oikein paleltaa, aikuisten juomaa voi terästää vodkalla tai rommilla.
 • Juomaan saa vielä lisää lämpimiä aromeja hauduttamalla kanelitankoa yhdessä rooibosteen kanssa.
 • Maustamattoman rooibosteen sijaan voit käyttää maustettua rooibosteetä. Esim. vanilja sopii mainiosti.

 

Tyrnilohi:

 • Ranskankerman voi jättää pois ja tilalla voi käyttää voita. Ripottele tällöin suola ja sipulijauhe lohen päälle. Valele koko lohipala 4 rkl:lla tyrnimehua. Tiputtele päälle reilusti voinokareita. Paista ohjeen mukaan.
 • Voit korvata sipulijauheen yhdellä hienoksi hakatulla luomusipulilla.

 

Tyrninen uunilohi | Alakarpisti.com

 

Toivottavasti olet viihtynyt Alakarpistin tyrnitammikuun seurassa! Ideoita jäi yli sen verran, että täytyy ensi vuonnakin pitää tyrnitammikuu.

Ensi viikolla on tiedossa helppo versio tutusta — yleensä melkoisen ei-karpista — herkusta, jahka saan reseptin hiottua niin hyväksi kuin osaan.

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkisteta


Protected by WP Anti Spam

 • Tervetuloa blogiini…

  ... jossa julkaisen kehittelemiäni vähähiilihydraattisia reseptejä. Luomua, helppoa, hyvää, terveellistä. Siinä päämääräni.

  Tämä blogi on pienellä tauolla, mutta englanninkielinen blogini on aktiivinen, samoin sen Facebook-sivu yli 425 000 tykkäyksellään!

 • My Blog in English

  www.lowcarbsosimple.com
 • Tilaa reseptit sähköpostiisi

 • Facebook

 • Ruokablogilistan kärjessä
 • my foodgawker gallery
 • my photos on tastespotting
 • My KitchenArtistry Gallery